Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak muhakkak, esnek ve ötümlü bir yapıda olmalı, şiddetli bir aromaya ve intizamlı yanmayı katkısızlayacak taliıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf berrak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok erdemli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de birkötü uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro yüreker en ilgi etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet düz bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tat yada tat maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tekmil saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve yürekime müheyya avlamak yürekindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında yürekilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde yürekiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine bakılırsa gayet orantılı ve yürekilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken farklı bir şahsiyet bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir kırat bulunduğunu ve katiyen yürekilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk rutubet başkalıkı arasında gidip gelmeden hepsi aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değaksiyonimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet değerleri neyi değaksiyontirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve yürekimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça kötü artar, yürekimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna ahit ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimesne en yerinde kırat bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız husus averaj 6 kamer içinde aksiyonlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet verme üzerine oturmuş bu düzenek sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı yürekin makul bir ahit içinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca bir tomar sıcaklık değaksiyonimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet kıymeti çıkarmak yürekin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kırat iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek kucakı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz erdemli rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o ahit farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in kadimî ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile bile gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek yürekin en yerinde şık olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıdem son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet derç hem rutubet verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Akşam gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde erdemli rutubet değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.